Cojocel (în stânga, mănâncă) și un prieten |
Ca aici, în ianuarie, pe la 15.30, când începea deja să se întunece și toți pițigoii plecaseră la culcare.
Și nu s-a mai întors de atunci.
Nu am mai văzut-o nici pe ea de atunci.
Anul trecut mi-am luat multe cărți (vechi și noi) despre păsări și nu numai, am reușit să citesc doar o mică parte. Mi-au plăcut:
„Pași prin lumea păsărilor”, Ionel Pop (Editura Tineretului, 1965), mi-au plăcut mai ales pofta de a povesti a autorului și dragostea evidentă pentru păsări și nu numai; nu am reușit deloc s-o împac cu faptul că a fost vânător, chiar dacă, de multe ori, pare să afirme lucrul ăsta cu o anumită părere de rău.
„The Ravenmaster. My Life with the Ravens at the Tower of London”, de Christopher Skaife (Farrar, Straus and Giroux, 2018); autorul este chiar Ravenmaster la Turnul Londrei, adică are grijă de corbii care locuiesc acolo. Din cartea lui am aflat despre legenda conform căreia la Turnul Londrei trebuie să locuiască minim șase corbi, altfel se prăbușește regatul. Habar nu aveam de legenda asta. În fine, mi-a plăcut tare mult să citesc despre corbi iar (cartea mea preferată despre ei este încă ”Mind of the raven”, a lui Bernd Heinrich) și aș fi vrut ca autorul să povestească mult mai multe despre ei. Dar am aflat chestii interesante despre Turn și nu numai, de exemplu am aflat că George R. R. Martin a fost acolo să discute cu Ravenmaster despre corbi, să se documenteze pentru cărțile lui din seria „A song of ice and fire”. Și uite așa, de la cartea asta, am ajuns la cartea de nonficțiune ”London: a biography”, de Peter Ackroyd (Anchor Books, 2003), un romancier englez care îmi place enorm. O aveam demult pe listă și, după ”The Ravenmaster”, mi-am zis că gata, și-a găsit locul la rând.
Astea două îmi vin în minte acum. Mai sunt atât de multe care mă așteaptă, și atât de puțin timp pentru toate.
La sfârșit, vreau să spun și aici, pe blog, despre frumusețea asta de carte, cadou din partea fratelui meu. E o frumusețe de carte pe care mi-o doream foarte mult în format fizic. Jeff VanderMeer e unul dintre scriitori mei preferați, am mai tot zis asta, i-am citit mai multe romane și cartea "Booklife: Strategies and Survival Tips for the 21st Century Writer", din care am aflat multe lucruri despre scris și nu numai, de exemplu cât de mult lucrează autorul cu editorul pentru publicarea unei cărți și apoi pentru promovarea ei, cum se face un plan de promovare etc. În fine, mi s-a părut o carte foarte utilă, mi-a plăcut mult și am și scris despre ea pe blog. Dar "Wonderbook: The Illustrated Guide to Creating Imaginative Fiction" e și mai și.
Mă tot uit la ea și mi se pare că țin în mână un manual de vrăjitorie. Imagini superbe, de stârnit imaginația, scheme, capitole util structurate, păreri și de la alți scriitori. Cel important lucru, pe care îl subliniază Jeff VanderMeer și în "Booklife": trebuie să iei ce crezi tu că ți se potrivește. De exemplu, uitându-mă acum la secțiunea despre începuturi proaste (pentru proză scurtă), văd că a pus si dialogul, adăugând, totuși, că nu e o infractiune așa mare.
Spune că nu prea funcționează pentru că nu are ancoră cititorul, că se tot întreabă unde suntem, când? etc, dar eu cred că tocmai întrebările astea îl pot atrage în poveste, mai ales dacă dialogul oferă și informații despre cadru și personaje.
La sfârșitul sfârșitului acestei postări, câteva exemple de începuturi memorabile pe care le dă Jeff VanderMeer. E și Kelly Link aici, una dintre prozatoarele mele preferate:
Comments
Post a Comment