Skip to main content

Mititenii

De cum am ajuns sâmbătă la țară, am dat fuga cu aparatul la gardul grădinii. Nu am intrat, pentru că am descoperit o pereche de codroși de pădure și nu am vrut să deranjez.

Prima dată l-am văzut pe el și, deci, lui i-am făcut prima fotografie:

Codroș de pădure (Phoenicurus phoenicurus), mascul

Apoi am văzut-o pe ea. Și apoi, de câte ori m-am întors la gardul grădinii, am văzut-o numai pe ea, de-asta i-am făcut așa multe poze (și nu le-am pus pe toate).

Codroș de pădure (Phoenicurus phoenicurus), femelă 

Codroș de pădure (Phoenicurus phoenicurus), femelă

Codroș de pădure (Phoenicurus phoenicurus), femelă

Codroș de pădure (Phoenicurus phoenicurus), femelă

Codroș de pădure (Phoenicurus phoenicurus), femelă

Era tot timpul agitată, scotea sunete de chemare, ținând câte o insectă în cioc.

Asta e prima dată când am văzut-o așa, de fapt:





Țopăia prin copaci si-și chema puiul/ puii, dar nu a venit nimeni la ea.


În afară de un pițigoi curios:


Ba chiar doi:


Nu le-a dat prada, bineînțeles. 

Nu am văzut puiul/ puii, dar e posibil să fi fost el/ ei prin vreun copac, pentru că la un moment dat a dispărut ea printre crengi și s-a întors apoi într-un copac de lângă gard, să-și șteargă ciocul pe o creangă. Sau poate o fi mâncat-o ea, pentru că așa am văzut că fac păsările după ce mănâncă, își șterg ciocul. Dar nu cred, am văzut-o de mai multe ori cu insecte în cioc, agitată, chemând - un comportament de părinte.


Am lăsat gradina cu familia de codroși și am descoperit în curte, chiar deasupra mea, pe cablu, un cănăraș (Serinus serinus). 



Aici venise și o femelă, dar târziu am observat. Când am dat zoom out, a și zburat.


Cănărașul e o specie migratoare, se hrănește cu semințe și e rudă cu canarul sălbatic. Face parte din familia Fringillidae,  din care mai fac parte cinteza, florintele, sticletele, scatiul și altele.



A mai venit pe cablu și l-am tot pozat. 
Am mai pus anul ăsta fotografii cu cănărași pe blog, tot de la țară. Anul trecut nu am reușit decât să fac câteva poze în contre-jour, unui cănăraș din vârful unui copac. Deci atunci le-am descoperit prezența în zonă.
 




Când ajungem la țară, mai întâi le aud cântecul, o clopoțeală-clinchețeală foarte delicată. Apoi mă uit după ei, să văd pe unde sunt.
Sâmbăta asta a fost prima dată când i-am văzut atât de-aproape.



O parte din grădina familiei de codroși:




O culme dintr-un deal îndepărtat:


Ne-a dat mesaj ploaia că vine:



O rădașcă, a fost, de fapt, prima întâlnire de sâmbătă:



La final, două fotografii proaspete, făcute ieri. Eram la masă, mă uitam pe geam, când am văzut aripi dând roată pe cer. Am zis că e un pescăruș, ba, ia uite, doi, ba nu, trei. Sunt mioapă, nu vă mirați.

Hai să mă duc pe balcon să le fac poze, că zboară jos, o să iasă frumos.

Se mai înălțaseră până când am scos eu aparatul, dar tot am aflat că nu erau pescăruși, nu.

Erau trei berze (Ciconia ciconia):





Comments

Popular posts from this blog

Jurnal de păsărar începător în vremea pandemiei (II)

28 aprilie 2020 O dimineață minunată. După ce am văzut iar coțofana pe îndelete în copac, am coborât binoclul spre o tufă de trandafiri și am văzut o vrabie frumușică și o pasăre subțirică și delicată - am descoperit apoi că era o privighetoare de zăvoi. A fost minunat. M-am emoționat incredibil de tare. Vrabia ciripea întruna, privighetoarea mai pleca, se mai întorcea. Ce vrabie grasană, mi-am spus, dar pe urmă am aflat că era un mascul. Poza de pe Wiki e leită cu ce am văzut eu în realitate. Roșcat la tâmple și pe spate. Și sunetele pe care le scotea sunt cele de pe Wikipedia. Privighetoarea era cafenie și mai micuță, nu ciripea. Am avut un mare noroc să le văd, coborâseră pe tufă să mănânce mugurii. La câteva gheruțe depărtare de ele erau niște firimituri de pâine. (Am aflat și eu că nu e bine să dai pâine păsărilor, că e indicat să le dai semințe sau altele, o să le pun și eu fulgi de ovăz pe pervaz. Poate o să ne împrietenim.) În special vrabia, adică vrăbioiul, ciugulea înt...

Întâlniri noi și vechi

Botgros (Coccothraustes coccothraustes) Până astăzi, pe lista cu păsări-pe-care-nu-le-am-văzut-încă se afla și botgrosul.  Am ieșit câteva minute pe balcon, cu aparatul. Forfotă mare de pițigoi, un du-te-vino din copaci la semințele de pe pervaz, și cateva coțofene curioase. Nu am mai făcut poze. Am intrat în bucătărie, să-mi iau cafeaua, poate, când văd pe geam o pasăre mică, dar mai mare decât un pițigoi, aterizând într-un copac. Ridic aparatul, mă uit prin el și prin geam și... El să fie oare? Dau fuga în balcon. Da, da, da! Un botgros. Nu l-am mai văzut până acum. Nici în comunitatea noastră de păsări din jurul blocului, nici în alte părți.  Era departe, așa că pozele nu sunt chiar reușite, deși zoom la maxim. Botgrosul face parte din familia Fringillidae, alături de cinteză, scatiu, sticlete și altele. Numele, bineînțeles, îi vine de la ciocul foarte gros, bun să spargă semințe și sâmburi tari. După ce și-a luat zborul, l-am căutat repede prin aparat, dar am dat de o cint...

O zi superbă

Ieri, făcând eu o pauză de laptop, am ieșit în balcon. Am urmărit pițigoii mari și suri și țicleanul care veneau la geamul bucătăriei, la semințe, am salutat-o pe vecina veveriță care țâșnea de pe o creangă pe alta a unui copac, am ascultat o discuție dintre coțofene, când... Am auzit un croncănit diferit trecând pe deasupra copacilor. Oare să fie...? Se poate să fie...?  Nu-mi venea să cred. Îndrept repede aparatul în sus, nu mai apuc să dau zoom la maxim, face iute trei poze, apoi le măresc șiiii.... Da, el este, obsesia mea păsărească, corbul! Corvuz corax.  Chiar nu-mi venea să cred. Indicii pentru identificare în zbor: patru remige primare mai lungi (penele din vârful aripii) și, bineînțeles, ciocul mare, negru și ușor curbat la vârf. Atât de bucuroasă am fost că, în sfârșit, am văzut un corb, încât am lăsat o parte din mine să zboare cu el. Apoi am coborât privirea spre prietenii mei: Pițigoi sur (Poecile palustris) Aici, pițigoiul sur savurând o sământă: Pițigoi mare (P...