Skip to main content

Câinii mei. Izzy



Pentru că se apropie de sfârșit săptămâna Be Kind to Animals, m-am hotărât să scriu despre Izzy și un pic despre alți câini care sunt, intr-un fel, tot ai mei. Sau au fost.

Izzy a venit la noi când avea 7 luni și era destul de mica, puteai sa o ridici cu un brat. Avusese vreo doi stăpâni până atunci. Pentru că răspundea deja la numele ăsta, nu i l-am schimbat. 
Și ea m-a cucerit din prima noapte. S-a lungit ca un om, sub plapuma, și așa doarme și acum, lungită și învelită. Dimineața vine sprintenă să mă salute, ne pupam, apoi se întoarce în pat. 
O vreme a fost calmă, liniștită și indiferenta, apoi, la adolescență, au început niște probleme mari. Voia să o domine pe Happy și până la urmă a reușit, dar nu m-a mai deranjat asta după ce l-am auzit pe Cesar Millan spunand că trebuie să lași câinii să-și stabilească ierarhia singuri.
Doar că ea începuse să se creadă și șeful meu.

                        

Cea mai mare problema era că nu puteam sa le scoatem afara pe amândouă odată.
Trebuia să o păzesc pe Happy sa mănânce, nu puteam sa le dau jucării să se joace, in fine, devenise atât de agresiva si dominatoare cu Happy încât ajunseserăm​ să-i căutăm un alt stăpân, o altă casă in care sa fie neapărat singură.
Apoi mi-am spus că nu pot să-i fac asta. In plus, Filip era atașat de ea. Așa că mi-am spus gata, e a mea si trebuie s-o ajut.
Incepusem sa mă uit seara la emisiunea lui Cesar Millan, la început din pura plăcere, apoi am devenit mult mai atenta. Așa cum m-am priceput eu, aplicam in timpul zilei sfaturile lui și am reușit în scurt timp sa le scot împreună afara, acum merg foarte frumos, Izzy neapărat în fața lui Happy, dar asta e treaba lor.
In primul rand, am inceput sa o corectez de câte ori era agresivă, să fiu sef de haita deci (cu limbajul corpului, cu țșt și tot). Apoi, am invatat-o câteva comenzi (sezi, aștepta, aici etc) și am descoperit că îi plăcea enorm să facă asta.
Dar tot nu-mi plăcea cum mergea afara, mă trăgea și mi-o lua înainte și făcea cam tot ce voia.
Și intr-o seara l-am văzut pe Cesar spunând cuvintele magice: zgarda, nu ham.
 În ziua următoare le-am schimbat hamul cu o zgarda. A fost magie.


A înțeles, până la urmă, că nu e singură la părinți.
Ar manca orice, oricând, chiar tot timpul.
E toleranta cu F și se joace cu el.
Are cam aceeași expresie. Numai când intră în stare de vigilenta i se încrețește botul și i se ridica parul pe spate, dar numai pe mijloc, ca o creasta.
Are nevoie de socializare și mă bucur de câte ori se ivește ocazia, o las sa interacționeze, dar tot repezită e, fara maniere.
Pe cat era de repezită, pe atât era de fricoasa. De fapt, frica o și făcea repezita. S-a ameliorat mult chestia asta și încă lucrăm la ea.
Venirea ei a ajutat-o mult pe Happy. În primul rând, a calmat-o luandu-i rolul de șef pe care i-l dădusem fara sa știu. 
Apoi, vazand-o cum și cât mănâncă, Happy s-a panicat și n-a mai făcut mofturi.
Are aproape trei ani și mă bucur că nu am renunțat la fata asta sensibilă.


Așadar, ei sunt ai mei (Happy, Washington și Izzy), dar tot ai mei sunt și câinii pe lângă care trec zilnic, pe care am ajuns să-i cunosc foarte bine, ne salutăm, le dau ceva daca am, dacă nu, le cumpăr. 

Pe băiatul ăsta l-am descoperit intr-o curte nelocuita. Rămăsese acolo după ce se mutaseră stăpânii. Era foarte slab, cu o rana foarte urâtă la un sold. Daca se așeza, cu greu se mai putea ridica. Cred că era orb.
O săptămâna (dar atât de intensă a fost încât am inceput să mă gândesc dacă nu cumva au fost două) i-am dus mâncare și apa și am stat de vorba. Mai era cu el o fata, intrase mai demult in curte și rămăsese acolo, dar putea sa iasă și să intre oricând voia. Ii aduceam și ei mancare.
În penultima zi, baiatul mă aștepta la gard.
În ultima lui zi, nu ne-am mai întâlnit. Atunci am aflat că a fost eutanasiat, că avea cancer, că avusese grija de el cineva, totuși.
Și că avea vreo douăzeci de ani. 

                                                      

M-am mai dus o vreme pentru fata, până când m-am convins că e hrănită.
Ne mai întâlnim uneori. 

Comments

Popular posts from this blog

Jurnal de păsărar începător în vremea pandemiei (II)

28 aprilie 2020 O dimineață minunată. După ce am văzut iar coțofana pe îndelete în copac, am coborât binoclul spre o tufă de trandafiri și am văzut o vrabie frumușică și o pasăre subțirică și delicată - am descoperit apoi că era o privighetoare de zăvoi. A fost minunat. M-am emoționat incredibil de tare. Vrabia ciripea întruna, privighetoarea mai pleca, se mai întorcea. Ce vrabie grasană, mi-am spus, dar pe urmă am aflat că era un mascul. Poza de pe Wiki e leită cu ce am văzut eu în realitate. Roșcat la tâmple și pe spate. Și sunetele pe care le scotea sunt cele de pe Wikipedia. Privighetoarea era cafenie și mai micuță, nu ciripea. Am avut un mare noroc să le văd, coborâseră pe tufă să mănânce mugurii. La câteva gheruțe depărtare de ele erau niște firimituri de pâine. (Am aflat și eu că nu e bine să dai pâine păsărilor, că e indicat să le dai semințe sau altele, o să le pun și eu fulgi de ovăz pe pervaz. Poate o să ne împrietenim.) În special vrabia, adică vrăbioiul, ciugulea înt

Întâlniri noi și vechi

Botgros (Coccothraustes coccothraustes) Până astăzi, pe lista cu păsări-pe-care-nu-le-am-văzut-încă se afla și botgrosul.  Am ieșit câteva minute pe balcon, cu aparatul. Forfotă mare de pițigoi, un du-te-vino din copaci la semințele de pe pervaz, și cateva coțofene curioase. Nu am mai făcut poze. Am intrat în bucătărie, să-mi iau cafeaua, poate, când văd pe geam o pasăre mică, dar mai mare decât un pițigoi, aterizând într-un copac. Ridic aparatul, mă uit prin el și prin geam și... El să fie oare? Dau fuga în balcon. Da, da, da! Un botgros. Nu l-am mai văzut până acum. Nici în comunitatea noastră de păsări din jurul blocului, nici în alte părți.  Era departe, așa că pozele nu sunt chiar reușite, deși zoom la maxim. Botgrosul face parte din familia Fringillidae, alături de cinteză, scatiu, sticlete și altele. Numele, bineînțeles, îi vine de la ciocul foarte gros, bun să spargă semințe și sâmburi tari. După ce și-a luat zborul, l-am căutat repede prin aparat, dar am dat de o cinteză: Și,

Despre calitățile unui scriitor bun

Jeff VanderMeer, scriitor american, e unul dintre favoriții mei, m ă încântă imaginația și stilul lui poetic (descrierile din „Annihilation” sunt superbe).  I-am citit "Veniss Underground" (proze scurte legate între ele, Editura Tritonic, 2006, trad. de Mircea Pricăjan), trilogia Southern Reach (adică ”Annihilation”, ”Authority” și ”Acceptance”,  Farrar Straus and Giroux, 2014 ), ”Borne” (MCD, 2017), ”The strange bird: a Borne story” (MCD, 2017) și tocmai am terminat ”Booklife:  Strategies and Survival Tips for the 21st-Century Writer”  (nonficțiune, Tachyon Publications, 2009).  Îi urmăresc pe Twitter postările și pozele cu ratoni, oposumi, păsări și insecte din jurul casei, unde a lăsat vegetația să crească în voie, pentru binele animalelor care locuiesc acolo, plantează pomi și plante, nu folosește pesticide - face niște lucruri care mi se par impresionante, minunate, de admirat. ”Booklife” e o carte utilă, care cred că ar fi bine primită de publicul din România, pentru că