Skip to main content

Cel mai frumos serial

Aseară am terminat "Penny Dreadful", cel mai frumos și mai deștept serial despre natura umană.
"I just love monsters. I've always loved monsters. When I was a kid I built models in my bedroom and I watched horror movies and read horror comic books; I've always loved monsters. Only as I've grown up have I realized that the affection I have for them is a kinship, " a spus John Logan, creatorul serialului, într-un interviu, intrând în mintea mea.

A fost o mare bucurie să-l descopăr. A fost mai mult decât bucurie. A fost ceva ce simți numai când te trezești dimineața si descoperi că Moș Crăciun ti-a adus exact ce ti-ai dorit (de unde o fi știut?), sau 2ca a venit vacanța.
Și am simțit asta la fiecare episod.
Am văzut, aproape în fiecare seară, în afară de zilele în care am fost plecați, câte două episoade, rareori numai unul, și tot nu-mi era de ajuns.

Toți actorii sunt superbi și îngrozitor de buni. Persoanajele mele preferate sunt: Dorian Gray (interpretat superb de Reeve Carney), un băiețandru nemuritor, cu o mare putere de seducție, care e într-o permanentă căutare de noi "aventuri", adică experiențe, ca să alunge plictiseala, ca să se simtă viu. De regulă, experiențele astea sunt oamenii. Pe cei care îi stârnesc curiozitatea îi tratează cu blândețe, aproape uman, ajutându-i să se descopere; Vanessa Ives (Eva Green), medium, frumoasă și blândă în preajma sufletelor rănite, răvășită și cu ochi nebuni în fața demonilor dinafară sau dinăuntru.
Ei doi sunt în poza de la început.

Nu m-as mai opri din scris dacă aș lua, pe rând, toate ideile din "Penny Dreadful", pentru că lucrează cu multe idei mari despre natura umană - despre omul ca relație bine-rău și despre viața ca alegere, despre umanul din monștri și monstruosul din oameni etc.

Mă tot gandesc de ceva timp la cele trei creaturi ale Dr. Frankenstein, simt că e o profunzime acolo, ca reprezintă ceva în relație cu doctorul (creatorul): primul născut, care își ia singur, mai târziu, numele poetului John Clare (ah, serialul e plin de poezie!), se ferește de oameni, pe care îi consideră, din experiențele sale, răi, crede că viața e numai suferință și își urăște creatorul, pe care îl consideră responsabil pentru nefericirea lui, pentru că l-a părăsit la naștere (creatura s-a trezit țipând de durere, iar Frankenstein s-a speriat și a fugit pentru totdeauna); al doilea, care își alege numele încă de la naștere, dar cu ajutorul doctorului, Proteus, învață foarte greu să vorbească, e naiv și foarte sensibil, are încredere în creatorul lui, de care e foarte atașat (pe el, Dr. Frankenstein l-a iubit foarte mult); al treilea "copil"e Lily, care își recuperează imediat capacitatea de a vorbi și e foarte angelică la început, seducându-și creatorul, pentru a-și duce la capăt planul de răzbunare.

Dintre cele trei creaturi, ba chiar dintre toate personajele serialului, John Clare, monstrul, primul făcut al doctorului Frankenstein,  e cel mai uman.
Rămas singur pentru că refuzase propunerea soției de a cere ajutorul doctorului pentru a-i readuce la viață copilul mort (alege, deci, moralitatea), o caută pe Vanessa Ives, aşa cum mai facuse și altădată, când avusese nevoie de un prieten, și îi vede pe prietenii ei, îmbrăcați în negru, ducând coșciugul la cimitir, îi urmărește, așteaptă să plece, apoi o plânge și el. Singur.

Nu m-a tulburat finalul, pentru că  începusem deja să-l conturez - tot citind articole pe net despre serial, ca să-mi mai treacă dorul până la venirea serii -, dar m-au dărâmat două monologuri: cel al lui Dorian Gray, văzând ca Lily, una dintre cele trei creaturi ale doctorului Frankenstein, îl părăsește pentru că nu vrea să-și ducă viața eternă ca el, în nepăsare, îi spune un pic speriat "O sa te intorci", iar apoi "Și eu o să fiu tot aici", câteva cuvinte în care își pune toata disperarea de nemuritor; și monologul lui Lily, creatura puternică și nemuritoare a lui Frankenstein, în care îi mărturisește doctorului un secret din viața  ei de muritoare, pe când se prostitua ca să faca rost de mâncare, secretul pe care îl văd a fi motivul furiei sale împotriva bărbaților, o furie prost direcționată, pentru că vina o poartă combinația între alegere și neșansă,  căreia i se mai spune și viață.
Povestește că într-o noapte, deși era foarte frig, a ieșit pe străzi să caute un client, l-aa găsit,  dar el a lovit-o în cap, doborând-o. "De ce nu m-am ridicat?" se întreabă plângând. "Nu trebuia decât să mă ridic. Ridica-te! Ridica-te!" strigă disperată către sine, plângând în hohote.
S-a ridicat abia dimineața, iar când a ajuns acasă, și-a găsit fetița, care avea un an, moartă de frig.
Billie Piper (Lily) a fost uimitoare.

Spre final, Vanessa face o alegere care îi anulează chinurile incredibile de până atunci cauzate de lupta exterioară și interioară cu demonii. Părea că s-a zbătut degeaba să stea de partea binelui.
Când am văzut-o găsindu-și, astfel, liniștea, m-am gândit că mesajul serialului este că răul nu e chiar rău, că oamenii l-au numit așa pentru că nu-l înțeleg, că poate fi chiar un lucru bun să îl accepți în tine, iar ideea asta m-a îngrozit aşa cum nicio scenă și nicio imagine din serial nu au reușit să o facă.
Dar era un plan.

Comments

Popular posts from this blog

Jurnal de păsărar începător în vremea pandemiei (II)

28 aprilie 2020 O dimineață minunată. După ce am văzut iar coțofana pe îndelete în copac, am coborât binoclul spre o tufă de trandafiri și am văzut o vrabie frumușică și o pasăre subțirică și delicată - am descoperit apoi că era o privighetoare de zăvoi. A fost minunat. M-am emoționat incredibil de tare. Vrabia ciripea întruna, privighetoarea mai pleca, se mai întorcea. Ce vrabie grasană, mi-am spus, dar pe urmă am aflat că era un mascul. Poza de pe Wiki e leită cu ce am văzut eu în realitate. Roșcat la tâmple și pe spate. Și sunetele pe care le scotea sunt cele de pe Wikipedia. Privighetoarea era cafenie și mai micuță, nu ciripea. Am avut un mare noroc să le văd, coborâseră pe tufă să mănânce mugurii. La câteva gheruțe depărtare de ele erau niște firimituri de pâine. (Am aflat și eu că nu e bine să dai pâine păsărilor, că e indicat să le dai semințe sau altele, o să le pun și eu fulgi de ovăz pe pervaz. Poate o să ne împrietenim.) În special vrabia, adică vrăbioiul, ciugulea înt

Întâlniri noi și vechi

Botgros (Coccothraustes coccothraustes) Până astăzi, pe lista cu păsări-pe-care-nu-le-am-văzut-încă se afla și botgrosul.  Am ieșit câteva minute pe balcon, cu aparatul. Forfotă mare de pițigoi, un du-te-vino din copaci la semințele de pe pervaz, și cateva coțofene curioase. Nu am mai făcut poze. Am intrat în bucătărie, să-mi iau cafeaua, poate, când văd pe geam o pasăre mică, dar mai mare decât un pițigoi, aterizând într-un copac. Ridic aparatul, mă uit prin el și prin geam și... El să fie oare? Dau fuga în balcon. Da, da, da! Un botgros. Nu l-am mai văzut până acum. Nici în comunitatea noastră de păsări din jurul blocului, nici în alte părți.  Era departe, așa că pozele nu sunt chiar reușite, deși zoom la maxim. Botgrosul face parte din familia Fringillidae, alături de cinteză, scatiu, sticlete și altele. Numele, bineînțeles, îi vine de la ciocul foarte gros, bun să spargă semințe și sâmburi tari. După ce și-a luat zborul, l-am căutat repede prin aparat, dar am dat de o cinteză: Și,

Despre calitățile unui scriitor bun

Jeff VanderMeer, scriitor american, e unul dintre favoriții mei, m ă încântă imaginația și stilul lui poetic (descrierile din „Annihilation” sunt superbe).  I-am citit "Veniss Underground" (proze scurte legate între ele, Editura Tritonic, 2006, trad. de Mircea Pricăjan), trilogia Southern Reach (adică ”Annihilation”, ”Authority” și ”Acceptance”,  Farrar Straus and Giroux, 2014 ), ”Borne” (MCD, 2017), ”The strange bird: a Borne story” (MCD, 2017) și tocmai am terminat ”Booklife:  Strategies and Survival Tips for the 21st-Century Writer”  (nonficțiune, Tachyon Publications, 2009).  Îi urmăresc pe Twitter postările și pozele cu ratoni, oposumi, păsări și insecte din jurul casei, unde a lăsat vegetația să crească în voie, pentru binele animalelor care locuiesc acolo, plantează pomi și plante, nu folosește pesticide - face niște lucruri care mi se par impresionante, minunate, de admirat. ”Booklife” e o carte utilă, care cred că ar fi bine primită de publicul din România, pentru că